Laura Alvarez Architecture has designed Villa Slow, a stone cottage holiday retreat in the North of Spain that replaced where a stone-ruin once sat. #StoneCottage #ContemporaryCottage

Photography by David Montero

Laura Alvarez Architecture has designed Villa Slow, a holiday retreat in the North of Spain that replaced where a stone-ruin once sat.

Based on a traditional construction called ‘cabaña pasiega’ (peasant cabin), Villa Slow is a stone cottage with a contemporary twist. All of the materials used to build Villa Slow are reused from the old stone shed or come from the area of Cantabria.

Laura Alvarez Architecture has designed Villa Slow, a holiday retreat in the North of Spain, that replaced where a stone-ruin once sat. #StoneCottage #VacationRental #Spain
Photography by David Montero

The rough exterior stone-walls and roofs contrast the bright white and wood contemporary interior.


The rough exterior stone-walls and roof of this stone cottage contrast the bright white and wood contemporary interior. #StoneCottage #ContemporaryCottage
Photography by David Montero

The main area of the cottage with a living room, dining area and kitchen has two large panoramic windows that face opposite directions.


The main area of this contemporary stone cottage with a living room, dining area and kitchen has two large panoramic windows that face opposite directions. #StoneCottage #ContemporaryInterior #WhiteAndWood
Photography by David Montero

On one side, there’s a small patio with expansive views of the mountains and valleys in the distance.


This contemporary stone cottage has a small patio with expansive views of the mountains and valleys in the distance. #StoneCottage #ContemporaryCottage
Photography by David Montero

The interior has plenty of wood elements to give a warm feeling, while a combination of classic sitting furniture, minimalist elements and a fireplace create a very calm and relaxing space.


The interior of this contemporary stone cottage has plenty of wood elements to give a warm feeling, while a combination of classic sitting furniture, minimalist elements and a fireplace create a very calm and relaxing space. #StoneCottage #ContemporaryInterior #WhiteWalls #WoodCeiling #Fireplace
Photography by David Montero

On the other side of the living room there’s an outdoor dining area that opens up a grassy field. Large wood and steel doors can be closed to protect the cottage from the elements, and provide privacy if needed.


This contemporary stone cottage has an outdoor dining area that opens up a grassy field. Large wood and steel doors can be closed to protect the cottage from the elements, and provide privacy if needed. #StoneCottage #OutdoorDining #ContemporaryCottage
Photography by David Montero

The cottage has two bedrooms that are located down small hallways on either side of the living room.


This stone cottage has two bedrooms that are located down small hallways on either side of the living room. #Cottage #InteriorDesign #Hallway
Photography by David Montero

Due to the generous height of the ceilings, a mezzanine is located on top of the bathroom core to allows for additional sleeping areas that are suitable for a couple or children.


Due to the generous height of the ceilings in this contemporary stone cottage, a mezzanine is located on top of the bathroom core to allows for additional sleeping areas that are suitable for a couple or children. #Mezzanine #StoneCottage #BedroomDesign
Photography by David Montero

Each bedroom has its own fully equipped bathroom with a shower that has views of the bedroom.


This bedroom in a contemporary stone cottage has a bathroom with a shower that has views of the bedroom. #BedroomDesign #ContemporaryBedroom #BathroomDesign #StoneCottage
Photography by David Montero

The bedrooms have been designed to be mirror images of each other, with high ceilings and minimal furnishings.


This bedroom in a contemporary stone cottage has a bathroom with a shower that has views of the bedroom. #BedroomDesign #ContemporaryBedroom #BathroomDesign #StoneCottage
Photography by David Montero

Both bedrooms also open up to the grassy area at the end of the cottage, and due to the position of the cottage, they receive the bright morning light.


Both bedrooms also open up to the grassy area at the end of this contemporary stone cottage, and due to the position of the cottage, they receive the bright morning light.
Photography by David Montero

Here’s a look at the floor plan that shows the layout of the interior.


Laura Alvarez Architecture has designed Villa Slow, a rental holiday retreat in the North of Spain that replaced where a stone-ruin once sat. #StoneCottage #ContemporaryCottage
Photography by David Montero | Contractor: SOAL inversiones | Interior wood works: Carpinteria Astillero

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *