Architecture · April 3, 2021 0

This Backyard Office Provides A Workplace For Architects

Architecture and design studio Richard John Andrews, has recently completed a small backyard office in London, England, that’s used as a workplace for their own firm.

Located in a mid-terraced east London garden, the studio can be accessed from the main house via a small yard and path. Named ‘The Light Shed’, the structure was conceived as a design and build project, and constructed over the course of 21 days spread over 6 months.

A small backyard office creates a work-from-home space.

To build the studio, a modular timber frame system was constructed using full sheets of plywood, and black lightweight corrugated fibreglass panels were used to cover the building. These components had to be prefabricated on the ground and lifted into place, again calculated to the weight which was feasible for only two people to lift into place.

Bespoke timber sliding doors connect the office to the garden, and help to provide natural light.

Bespoke timber sliding doors provide access to this backyard office.

Inside, two work stations have been added to the interior, with open shelving located above, providing much needed storage space.

A small backyard office with room for two desks.

The diffused polycarbonate roofing panels give the studio its name, ‘the light shed’ due to the ambient light that is created.

A small backyard office with a high ceiling.

Off to the side of the work area is a door that leads through to a bathroom.

A small backyard office with two desks, shelving, and a bathroom.

In the small bathroom, there’s a built-in vanity with open shelving above.

A small backyard office bathroom.

Back outside, and there’s a storage area hidden behind a sliding door that blends in with the facade.

A backyard studio with built-in storage shed.

Here’s a look at the floor plan that shows the layout of the backyard office, with its deck, planters, and storage closet.

Architecture and design studio Richard John Andrews, has recently completed a small backyard office in London, England, that's used as a workplace for their own firm.
Photography by Chris Snook | Design Team: Richard John Andrews Ltd | Structural Engineers: Structure Workshop Ltd