Sitting

A Unique Space On The Top Floor Of This Home Was Designed For Sitting And Looking Out At The View

A Unique Space On The Top Floor Of This Home Was Designed For Sitting And Looking Out At The View

Designed by Canadian architecture firm YH2, this small cottage-like building was originally built as a storage space by the first owner who was a lumberman.

Preserving the surrounding nature and the footprint of the building, the shed was later rearranged and turned into a forest refuge by its next owners.

One of the new build’s key design elements is a pentagonal-shaped area that’s recessed into the wood shingle-clad building.

A small wood shingle cottage with a pentagonal shaped terrace that's recessed into the wood shingle clad building.

Stepping back from the cottage, you can see a pair of bench seats that are located on either side within the alcove that’s been finished in a bright white.

Stepping back from this cottage, you can see a pair of bench seats that are located on either side within alcove, that's been finished in a bright white.

There’s a wood walkway inside the cottage that leads to a pentagonal-shaped window with a door in it. The door opens to provide access to the seating that’s positioned to take advantage of the different views.

From inside the cottage, there's a wood walkway that leads to a pentagonal shaped window with a door in it. The door opens to provide access to the seating that's positioned to take advantage of the different views.

Let’s take a look at the rest of the cottage…

The dark cedar wood shingles are complemented by black window and door frames throughout.

The dark cedar wood shingles of this cottage are complemented by black window and door frames throughout.

Inside the design is minimal, with concrete floors and wood accents.

A small cottage with a minimalist design, concrete floors, and wood accents.

The wood flooring leads to stairs that travel up the small building and bridges that connect spaces, with the viewpoint found on the top floor.

A small cottage with wood and concrete floors, and black window and door frames.
Modern black and wood stairs.
A small cottage with interior wood bridges / walkways.
Photography by Francis Pelletier

The Remodel Of This Victorian House Included A Triangular Window For Sitting On The Top Floor

The Remodel Of This Victorian House Included A Triangular Window For Sitting On The Top Floor

Creative Union Network has designed a modern extension for a Victorian semi-detached dwelling in Toronto, Canada.

The homeowners wanted to increase their livable space by building a third-floor addition.

A modern extension was added to a Victorian home, creating a third floor with extra living space.

From the conception, the design was constrained by the city of Toronto zoning-by-laws which restricted the heights and setbacks of the addition.

A Victorian home with a modern extension.

Despite the difficulties faced, the architects were still able to create an open and airy space with an abundance of natural light.

A modern house extension that added a third floor to a Victorian home.

The new design included numerous skylights and built-in air vents to emphasize the minimalist aesthetics of the space.

The open-plan interior, which can be used as an office or living space, includes a wall of custom designed shelving and cabinetry.

This open plan interior, which can be used an office or living space, includes a wall of custom designed shelving and cabinetry.

Adjacent to the shelf is a triangular window nook that been furnished with a rug, plenty of pillows, plants, and a meditation bowl.

A triangular window nook that been furnished with a rug, plenty of pillows, plants, and a meditation bowl.

At the other end of the open room are a fireplace and folding doors that open to the balcony that overlooks the rear yard.

In open plan top floor includes a fireplace and folding doors that open to the balcony that overlooks the rear yard.
A modern living room with plants, skylights, and a black fireplace.

There’s also a small kitchenette with white and wood cabinetry and a matching white countertop.

A small kitchenette with white and wood cabinetry and a matching white countertop.

Through a doorway by the kitchen is the bathroom, where white tiles cover the walls and the front of the built-in bathtub. Wood shelving on the wall complements the wood vanity on the opposite wall.

In this modern bathroom, white tiles cover the walls and the front of the built-in bathtub. Wood shelving on the wall complements the wood vanity on the opposite wall.
Photography by Riley Snelling | Design: Creative Union Network