Sculpture

Texas Tech University Has A New Public Sculpture By Marc Fornes

Texas Tech University Has A New Public Sculpture By Marc Fornes

Photography by NAARO

Commissioned by Texas Tech University to design a permanent sculpture in Lubbock, Texas, MARC FORNES / THEVERYMANY has created the Zephyr Pavilion, a windswept canopy that offers a shaded passage through the courtyard of the Honors Residence Hall.

Photography by NAARO

Four densely striped columns expand into bridging arcs, that embrace the cross-campus traffic, pulling the paths into the pavilion.

Photography by NAARO

The hollow-bodied structure is made from two layers of 3mm aluminum, with a linear cut distance of 7,400 meters.

Photography by NAARO

Overall, there are 2,343 individual parts that make up the form, that are held together by 59,216 rivets.

Photography by NAARO

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

A Colorful Sculpture Named ‘Spectral Grove’ Has Been Installed In Philadelphia

A Colorful Sculpture Named ‘Spectral Grove’ Has Been Installed In Philadelphia

Design studio SOFTlab, has recently unveiled ‘Spectral Grove’, a permanent outdoor public art installation, that’s located at the entrance of Pivot Park in West Philadelphia.

Commissioned by developer Wexford Science + Technology, the University City Science Center, and the Philadelphia Redevelopment Authority, ‘Spectral Grove’ marks the parks entrance by inviting visitors to walk through a grove of archways that have been woven together from intersecting bands of powder-coated aluminum in 28 colors.

When talking about the design, SOFTlab explains, “Each of Spectral Grove’s six columns is made from a gradient of two similar colors, so that their palettes appear to shift as visitors move around and through them. While these gradients give each column a unique identity, their fins intersect in the arches above, producing a cohesive woven canopy of open coffers rendered in different shapes and myriad color combinations.”

Photography by Alan Tansey | Design: SOFTlab | Collaborators: Arup | Park Design: Jonathan Alderson Landscape Architects

A Crystalline Inspired Sculpture Creates A Focal Point In This Office Lobby

A Crystalline Inspired Sculpture Creates A Focal Point In This Office Lobby

As part of a lobby renovation in Raleigh, North Carolina, Gensler commissioned SOFTlab to create an sculpture that would span from the floor to ceiling and would frame the main entrance to the elevators.

The form of ‘Grotta Aeris’ was inspired by the crystalline growth of natural elements, and to achieve that look, SOFTlab created the structure in copper-finished composite panels.

The rigid edges of the piece retain the rule-based logic of crystalline growth, while the overall form is much more organic, like the grotto-like form of an outcropping of growing copper.

Its size, form, and prominence in the space might ordinarily give it quite a heavy feel, but the work is made to feel lighter as the designers added backlighting with a subtly changing animation. The lighting is exposed through the seams of the panels breaking down the crystal-like formation and inverting its solidity through what appears to be cracks.

The polished copper along with the changing light constantly reflects and redirects the movement of people through the lobby in unexpected ways.

Photography by Alan Tansey