Lined

A Wood Lined Angled Ceiling Adds Architectural Interest In This Home Addition

A Wood Lined Angled Ceiling Adds Architectural Interest In This Home Addition

Turner Architects has recently completed a new addition for a growing family that needed a larger kitchen and wanted a family room that opened up the garden.

Located in Greater London, England, the new addition replaced a large tree that the family once sat under, so the architects created an extension that has been inspired by the feeling of sitting under a tree.

Turner Architects has recently completed a new addition for a growing family that needed a larger kitchen and wanted a family room that opened up the garden.

The addition has a wall of wood-framed windows, while the form of the roof allows light to get to the back of the interior.

This new home addition has a wall of wood-framed windows, while the form of the roof allows light to get to the back of the interior.
This new home addition has a wall of wood-framed windows, while the form of the roof allows light to get to the back of the interior.

The interior of the addition includes an angled ceiling lined with light wood and creates glimpses of the sky in different directions.

The interior of this new home addition includes an angled ceiling lined with light wood, which creates glimpses of the sky in different directions.
The interior of this new home addition includes an angled ceiling lined with light wood, which creates glimpses of the sky in different directions.

With a brief from the family to create a space with a series of overlapping functions, the architects have included a kitchen, a dining room, a snug for watching a flickering light (either fire or tv), and a garden room.

The interior of this new home addition includes an angled ceiling lined with light wood, which creates glimpses of the sky in different directions.
This new home addition includes a kitchen, a dining room, a snug for watching a flickering light (either fire or tv) and a garden room.

Separating the dining room and the snug is the fireplace and TV, which are hidden from view within a cabinet.

This new home addition includes a kitchen, a dining room, a snug for watching a flickering light (either fire or tv) and a garden room.
A modern interior with a fireplace and TV hidden within a cabinet.

Elevated from the dining area and snug is the contemporary kitchen, with minimalist white cabinets that fill the wall, open white shelving, a small island with recipe book storage, and lower wood cabinets.

A contemporary kitchen with minimalist white cabinets that fill the wall, open white shelving, a small island with recipe book storage, and lower wood cabinets.
Photography by Adam Scott Images | Architect: Turner Architects | Structural Engineers: Harrison Shortt Structural Engineers Ltd

Matte Black Lined Archways Complement Other Black Accents Throughout This Interior

Matte Black Lined Archways Complement Other Black Accents Throughout This Interior

VSHD Design, a Dubai-based interior architecture firm, has designed a residential space within the Four Seasons Orlando Resort in Florida.

In their first U.S. residential project, ‘The Ranch’ is a boutique-style hotel environment that provides family and friends with privacy and luxurious amenities, even in the absence of their owners.

One of the design details of this interior that caught our eye, is the inclusion of arched doorways.

Each of the arched doorways in this modern interior are highlighted by a seamless matte black lining.

Each of the arched doorways are highlighted by a seamless matte black lining.

Each of the arched doorways in this modern interior are highlighted by a seamless matte black lining.

The black-lined arches meet with the trim at the bottom of the walls, which wraps around the rooms and the black window frames and stairs structure.

The black lined arches meet with the trim at the bottom of the walls, which wraps around the rooms, as well as the black window frames and stairs structure.
The black lined arches meet with the trim at the bottom of the walls, which wraps around the rooms, as well as the black window frames and stairs structure.

Let’s take a look at the rest of the interior…

The living room has a curved ceiling, exposed concrete wall, and hardwood floors.

The living room has a curved ceiling, exposed concrete wall, and hardwood floors.

An internal courtyard has a tiled patio with lounges and sculptural chairs, while a garden alongside one wall adds greenery.

An internal courtyard has a tiled patio with lounges and sculptural chairs, while a garden alongside one wall adds greenery.
An internal courtyard has a tiled patio with lounges and sculptural chairs, while a garden alongside one wall adds greenery.

Back inside and the dining room has a gold, black, and white color palette, with a wall panel that showcases gold leaf wallpaper, boarded by marble.

This dining room has a gold, black, and white color palette, with a wall panel that showcases gold leaf wallpaper, boarded by marble.

In the kitchen, matte black cabinets are complemented by gray marble countertops and backsplash.

In this modern kitchen, matte black cabinets are complemented by gray marble countertops and backsplash.

Exposed wood trusses add a natural element to the space, while the black supports match the window frames, doorways, and handrails.

Exposed wood trusses add a natural element to the space, while the black supports match the window frames, doorways, and handrails.
A modern interior with exposed wood trusses and black window frames.

In the bedrooms, subtle wallpapers add an artistic focal point.

A modern bedroom with a wallpaper that features a floral print.
A modern bedroom with a gray and white geometric wallpaper.

In one of the bathrooms, tall windows flood the interior with natural light, while a freestanding bathtub takes center stage.

In this modern bathroom, tall windows flood the interior with natural light, while a freestanding bathtub takes center stage.

A secondary bathroom has a black and white tropical print wallpaper.

A modern bathroom with black and white tropical print wallpaper.

In yet another bathroom, marble tiles line the wall, while the built-in bathtub is positioned for views.

A modern bathroom with marble tiles, a built-in bathtub, and black framed glass shower screen.
Photographer: Koen Van Damme | Design: VSHD Design | Lead Designer: Rania M Hamed

The Black Exterior Of This Home Leads To A Warm Wood Lined Interior

The Black Exterior Of This Home Leads To A Warm Wood Lined Interior

Architecture firm Birdseye Design has completed a modern home in New York State’s Adirondack Park, that lies on a property that has been owned by the same family for four generations.

The new home replaced a dilapidated and structurally unsound building, and bought new life back to the property, acting as a central hub for the family.

A modern house with black exterior siding and a black metal roof.

The black exterior of the home is complemented by the matching black metal roof, while wood slats features on various sections of the home add a textural design element.

A modern house with black exterior siding and a black metal roof.
A modern house with black exterior siding, a black metal roof, and an outdoor shower.

Welcoming visitors to the home is an oversized wood front door that’s flanked by two large floor-to-ceiling windows.

An oversized front door is flanked by two large floor-to-ceiling windows.
An oversized front door is flanked by two large floor-to-ceiling windows, and opens to a dining room with oversized pendant light and double-sided fireplace.

The architects collaborated with Brooke Michelsen Design to complete the interiors, which feature wood-lined walls and ceilings immediately apparent upon stepping inside.

The dining room has a wood table that sits below an extremely large pendant light with a white shade. The dining room also enjoys a nearby recessed bar area as well as a double-sided fireplace.

This dining room has a wood table that sits below an extremely large pendant light with a white shade. The dining room also enjoys a nearby recessed bar area as well as a double sided fireplace.

On the other side of the fireplace in the living room that looks out to the lake. A large coffee wood coffee table is surrounded by seating for large family gatherings.

A modern living room with a glass front fireplace, a large coffee wood coffee table, a unique lighting element, and wood-lined walls and ceiling.
A modern lakeside home with a living room and nearby dining table.

Adjacent to the living is the kitchen, with an expansive island and dark gray cabinets, while large sliding glass doors open the interior to the patio.

An open plan living room and kitchen that have large sliding glass doors that open to a patio.

In one of the bedrooms, black framed windows on two walls look out to the lake and trees.

In this modern bedroom, black framed windows on two walls look out to the lake and trees.

In one of the bathrooms, there’s a double vanity with a large mirror, matte black light fixtures, and a louver window.

A modern bathroom with a double vanity and a large mirror, matte black light fixtures, and a louver window.
Photography by Jim Westphalen Photography | Architect: Birdseye | Interior Design: Brooke Michelsen Design | Landscape Design: Wagner Hodgson Landscape Architecture | Builder: Hilltop Construction

Light Wood Lined Alcoves Highlight Various Spaces On The Otherwise Dark Wood Exterior Of This Home

Light Wood Lined Alcoves Highlight Various Spaces On The Otherwise Dark Wood Exterior Of This Home

Sanders Pace Architecture has designed the ‘Short Mountain House’ which lies on a ridge in Maryville, Tennessee, and has panoramic views to the Great Smoky Mountains National Park.

A modern home with burnt wood siding and alcoves lined with contrasting light wood.

The home, designed for a couple with an extended out-of-town family, is divided into three distinct pavilions, and integrated into the exterior facade are wood-lined alcoves inspired by Japanese ‘engawa‘ spaces.

A modern home with burnt wood siding and alcoves lined with contrasting light wood.

Engawa spaces are covered strips of decking, often finished in wood, that run along the periphery of the house and act as a transition between the house and the garden.

A modern home with burnt wood siding and alcoves lined with contrasting light wood.

The two contrasting wood sidings are Accoya, which has a brushed shou sugi ban finish, while the secondary lighter wood is used for the ‘engawa’ spaces.

A modern home with burnt wood siding and alcoves lined with contrasting light wood.

Inside the home, large floor-to-ceiling windows frame views of the trees and create an abundance of natural light for the hallways.

A modern hallway with large floor to ceiling windows that frame views of the trees, and create an abundance of natural light for the hallways.
A modern hallway with large floor to ceiling windows that frame views of the trees, and create an abundance of natural light for the hallways.

The open-plan living room and dining area have a vaulted ceiling, making the space feel larger.

An open plan living room and dining area that has a vaulted ceiling, making the space feel larger.
An open plan living room and dining area that has a vaulted ceiling, making the space feel larger.

Another hallway connects the social areas of the home to the bedrooms and bathrooms.

A modern hallway with light wood flooring.

In one of the bedrooms, a sliding glass door opens to a private outdoor space.

This bedroom has a sliding glass door that opens to a private outdoor space.

The bathroom interior also takes cues from Japanese design, with the inclusion of a deep wood soaking tub.

A modern bathroom with a wood Japanese soaking tub.
A modern bathroom with a wood Japanese soaking tub.

Here’s a look at the floor plan of the home that shows how it’s been divided into three pavilions connected by hallways.

The floor plan of a modern home with hallways that connect the various areas of the interior.
Photography: Keith Isaacs Photo | Architect: Sanders Pace Architecture | Project Team: Brandon F. Pace, FAIA (Principal-in-Charge), John L. Sanders, FAIA, Michael A. Davis, AIA, Cameron S. Bolin | General Contractor: Richardson Construction | Consultants: Haines Structural Group (Structural), Overhill Gardens (Landscape), PerfectWater (Rainwater Harvesting)

A Recessed Shelf Lined With Penny Tiles Adds A Pop Of Color To This Bathroom

A Recessed Shelf Lined With Penny Tiles Adds A Pop Of Color To This Bathroom

Amos Goldreich Architecture designed an additional first-floor wing to a 1950s house in London, England. Something we noticed in the design of one of the bathrooms, is a recessed shelf lined with penny tiles.

This modern bathroom features a recessed shelf, which is large enough to display a plant, and includes small hexagon penny tiles with white grout. It also helps to add a pop of color to the plain grey wall, and draws attention away from the toilet below. #BathroomShelf #BathroomIdeas #RecessedShelf #PennyTile #BathroomDesign

The deep shelf, which is large enough to display a plant, includes a back wall of small hexagon penny tiles with white grout, adding a pop of color to the plain wall, and drawing attention away from the toilet below.

This modern bathroom features a recessed shelf, which is large enough to display a plant, and includes small hexagon penny tiles with white grout. It also helps to add a pop of color to the plain grey wall, and draws attention away from the toilet below. #BathroomShelf #BathroomIdeas #RecessedShelf #PennyTile #BathroomDesign

The recessed shelf also complements the walls of the shower, as well as the recessed shower niche, that creates a shelf for personal care products.

This modern bathroom features a shower lined with light blue hexagon penny tile, and also has a built-in shower niche. #ShowerNiche #PennyTile #ShowerIdeas #BathroomIdeas
Photography by Ollie Hammick | Architect and Interior Design: Amos Goldreich Architecture

A Wood Lined Window Seat Is An Ideal Place To Enjoy The Street And Water Views At This Home

A Wood Lined Window Seat Is An Ideal Place To Enjoy The Street And Water Views At This Home

Aurora Arquitectos has designed a house for a family in Lisbon, Portugal. To make the most of the street and water views, the architects included a large window seat.

Located in the living room, the picture window has a deep wood frame, creating a space large enough for two people to sit and relax.

Located in the living room, this picture window has a deep wood frame, creating a window seat large enough for two people to sit and relax. #WindowSeat #PictureWindow #WoodFramedWindowSeat #WindowIdeas #LivingRoom

Also included in the design of the window seat are two matching pendant lights, hanging from the top of the frame, while the space under the window seat has been left open.

Located in the living room, this picture window has a deep wood frame, creating a window seat large enough for two people to sit and relax. #WindowSeat #PictureWindow #WoodFramedWindowSeat #WindowIdeas #LivingRoom
Photography © do mal o menos | Design: Aurora Arquitectos