Follow

Window Shutters Were Designed To Follow The Roofline On This House

Window Shutters Were Designed To Follow The Roofline On This House

FIGR Architecture Studio has designed a new home in Essendon, Australia that incorporates mechanically operated shutters that seamlessly match the exterior of the house.

A modern home with a white exterior incorporates mechanically operated shutters that seamlessly match the siding on the house.
A modern home with a white exterior incorporates mechanically operated shutters that seamlessly match the siding on the house.

The custom-fabricated shutters with a white finish, have been strategically positioned on the first floor above the carport, providing maximum flexibility in managing solar access and views to the nature strip.

A modern house with operable exterior shutters.
A modern house with operable exterior shutters.

Inside the home, the shutters are visible in the bedroom, creating a sense of privacy and at the same time, allowing light to filter through when opened.

A modern bedroom with exterior shutters that can open to provide street views, or closed for privacy.
A modern bedroom with exterior shutters that can open to provide street views, or closed for privacy.

The shutters match the design of the exterior siding on the house, which wraps around to the rear of the home, where a brick patio is partially shaded.

A modern home with a partially shaded brick patio.
A partially shaded brick patio with a built-in planter.

Sliding glass doors connect the patio with the interior living room, creating a true indoor/outdoor living environment. A wood ceiling also travels between the two spaces and adds a sense of warmth to the home.

Sliding glass doors connect the patio with the interior living room, creating a true indoor / outdoor living environment.
A modern living room with a wood ceiling.

In the kitchen, deep green cabinets have been paired with light wood and gray countertops, while the island creates a place for seating.

In this modern kitchen, dark green upper cabinets have been wood lower cabinets and concrete countertops.
In this modern kitchen, dark green upper cabinets have been wood lower cabinets and concrete countertops.
In this modern kitchen, dark green upper cabinets have been wood lower cabinets and concrete countertops.
Modern dark green shelving is paired with wood cabinets.

Connecting the interior spaces with the carport is a small courtyard with bricks surrounding small pockets of greenery. In the open space above, there’s a net for relaxing in the sun.

Connecting the interior spaces with the carport of this modern home, is a small courtyard with bricks surrounding small pockets of greenery. In the open space above, there's a net for relaxing in the sun.
Connecting the interior spaces with the carport of this modern home, is a small courtyard with bricks surrounding small pockets of greenery. In the open space above, there's a net for relaxing in the sun.
Connecting the interior spaces with the carport of this modern home, is a small courtyard with bricks surrounding small pockets of greenery. In the open space above, there's a net for relaxing in the sun.
A small courtyard with bricks, plants, and a net for relaxing above.
Photography by Tom Blachford

This House Addition Attempts To Follow The Roof Line Of The Original Brick House

This House Addition Attempts To Follow The Roof Line Of The Original Brick House

Architecture firm Atelier Van Wengerden, has transformed a dark and compartmental house in the Netherlands, and enlarged it with an open floor plan, a view to the garden, and a section that somewhat continues the slope of the original roof.

Originally built in 1932, the goal of the renovation was to to maintain the overall shape and integrity of the original structure, while also creating an open floor plan that directs views to the garden.

Architecture Ideas - This brick house received a new angled addition, that enlarged it with an open floor plan, added a view to the garden, and continues the slope of the original roof. #ModernArchitecture #HouseAddition #GlassWall


Architecture Ideas - This brick house received a new angled addition, that enlarged it with an open floor plan, added a view to the garden, and continues the slope of the original roof. #ModernArchitecture #HouseAddition #GlassWall

The new extension was realized in splayed concrete, allowing it to look and feel like a natural continuation of the vernacular roof, while the absence of details helps to strengthens the shape.


Architecture Ideas - This brick house received a new angled addition, that enlarged it with an open floor plan, added a view to the garden, and continues the slope of the original roof. #ModernArchitecture #HouseAddition #GlassWall

Inside, the internal partitions were removed, making the once small and compartmental rooms, into a large open-plan expanse for the kitchen, dining room, and living room.


Kitchen Ideas - This all-white kitchen makes use of minimalist cabinets and thick countertops. #ModernKitchen #KitchenIdeas #ModernWhiteKitchen #MinimalistKitchen #WhiteKitchen

Concrete floors have been added throughout, while a hanging black fireplace provides contrast to the bright white interior, and a new staircase acts as the backbone of the house, connecting the first floor and attic to the ground level and garden.


Interior Design Ideas - Concrete floors have been added throughout this new house addtiion, while a hanging black fireplace provides contrast to the bright white interior, and a new staircase acts as the backbone of the house, connecting the first floor and attic to the ground level and garden. #HangingFireplace #WhiteInterior
Architecture Firm: Atelier Van Wengerden | Team: Jacco van Wengerden, Gijs Baks, Milda Grabauskaite, Vineta du Toit

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

The Railing On These Stairs Was Designed To Follow The Shape Of The Stairs

The Railing On These Stairs Was Designed To Follow The Shape Of The Stairs

Ming Architects has designed a house in Singapore, where one of the features of the house is a floating wood staircase and its guardrail.

The fully-floating staircase is clad in teak and is a sculptural element that ties the two levels of the home together.

Ming Architects has designed a house in Singapore, and one of the stand out features of the house, is a floating wood staircase and its guardrail. #FloatingStairs #WoodStairs #ModernStairs #WoodGuardrail #StairDesign #TeakStairs

Part of the stair design includes the railing that’s been crafted to follow the shape of the stairs, with vertical elements that show the depth of each tread.

Ming Architects has designed a house in Singapore, and one of the stand out features of the house, is a floating wood staircase and its guardrail. #FloatingStairs #WoodStairs #ModernStairs #WoodGuardrail #StairDesign #StairHandrail
Photography by Studio Periphery | Architect: Ming Architects