Center

Vertical Wood Slats Cover This New Tourist Info Center In Portugal

Vertical Wood Slats Cover This New Tourist Info Center In Portugal

AND-RÉ Arquitectura has designed the Alto Tâmega Tourism Info Point in Chaves, Portugal, which was the result of a public competition organized by the Intermunicipal Community of Alto Tâmega (CIMAT).

Set in the Tabolado Garden, the small building has a circular design that’s built using a structural base of timber pillars and beams over a concrete slab.

A small modern building has a circular design that's built using a structural base of timber pillars and beams over a concrete slab.

The building is completely covered in vertical timber that complements the surrounding trees found in the garden, while two separate arches reveal windows and doors.

A small modern building has a circular design that's covered in vertical wood slats.
A small modern building has a circular design that's covered in vertical wood slats.
A small modern building has a circular design that's covered in vertical wood slats.

The circular design of the building is accented by a curved water feature as well as solar panels on the roof. The water feature has been designed as a symbolic reflecting pool, evoking the Tâmega River that identifies this region and the fact that Chaves is one of the most important thermal areas in Portugal.

The circular design of this modern building is accented by a curved water feature as well as solar panels on the roof.
The circular design of this modern building is accented by a reflection pool and wood slat exterior.
The circular design of this modern building is accented by a reflection pool and wood slat exterior.
The circular design of this modern building is accented by a reflection pool and wood slat exterior.

Inside, there’s a single open-space room with an exposed wood ceiling, designed to allow many visitors simultaneously, while the technical areas and toilets are hidden in wall thickness.

Inside this round building, there's a single open-space room with an exposed wood ceiling,
Inside this round building, there's a single open-space room with an exposed wood ceiling,

At night, lights line the curves of the building, highlighting the entryway and the reflecting pool.

At night, lights line the curves of this modern round building, highlighting the entryway and the reflecting pool.
At night, lights line the curves of this modern round building, highlighting the entryway and the reflecting pool.
Architectural photographer: Ivo Tavares Studio | Architecture Office: AND-RÉ Arquitectura – Main Architect: Bruno André