Architects

The Sands Point Residence by HMA2 Architects

The Sands Point Residence by HMA2 Architects

HMA2 Architects has recently completed a modern house on a dramatic bluff overlooking Long Island Sound in Sands Point, New York.

A modern house with a metal roof that wraps onto the walls of the home.
A modern house with a metal roof that wraps onto the walls of the home.

Conceived as a family “resort” for everyday and all-season living, the home has a metal roof that wraps around to the walls, where it meets glass and wood elements.

A modern house with a metal roof that flows onto the walls of the home.

The rear of the house has a large patio, extending the amount of livable space that the home offers.

A modern home with wood-framed windows and a large patio.

The interior of the home includes warm cedar wood walls, concrete floors, and stone elements. The 20’ wide x 36’ long x 12’ high center living area can morph into a dining area for 24 or event space for 50.

The interior of this modern home includes warm cedar wood walls, concrete floors, and stone elements.

A secondary dining area shares a space with the kitchen, while stainless steel cabinets add a metallic touch.

A modern kitchen with stainless steel cabinets, an island, and a dining area.
A modern kitchen with a gray tile backsplash.

A home office has been created alongside a picture window and is flooded in natural light.

A home office has been created alongside a picture window and is flooded in natural light.

A secondary living room has a casual vibe and includes a bar area with a pair of tables and some stools.

This living room has a casual vibe and includes a bar area with a pair of tables and some stools.

The staircase connecting to the bedrooms and bathrooms has a decorative metal railing as well as a leather-wrapped handrail.

This modern staircase has a decorative metal railing as well as a leather wrapped handrail.
This modern staircase has a decorative metal railing as well as a leather wrapped handrail.

In one of the bedrooms, there’s a cedar wall that wraps onto the ceiling and travels through to the outdoors. Doors open up to a cantilevered balcony that looks out onto the lake.

In this modern bedroom, there's a cedar wall that wraps onto the ceiling and travels through to the outdoors.
A modern cantilevered balcony accessed from a bedroom.

In one of the bathrooms, there are high ceilings, a freestanding bathtub, and a vanity with three pendant lights hanging above it.

In this modern bathroom there's high ceilings, a freestanding bathtub, and a vanity with three pendant lights hanging above it.

In another bathroom, there’s a wood ceiling that complements the vanity, while a frameless shower screen provides separation from the bathtub.

In this modern bathroom, there's a wood ceiling that complements the vanity, while a frameless shower screen provides separation from the bathtub.

In the powder room, there’s a combination of small and large tiles covering the walls, while a round mirror hangs above a concrete vanity.

In this powder room, there's a combination of small and large tiles covering the walls, while a round mirror hangs above a concrete vanity.
Photography: Chris Payne, ESTO | Architecture firm: HMA2 Architects | Principal in charge: Henry Myerberg, FAIA | Concept Design Phase: Owen Huang | Design Development-Construction: Maarten Wessels, Miranda Danusugondo, Sharlene Yaqui, | General Contractor: Jay Paul Associates, Ltd. | Structural Engineers: Salvador Caradonna | Interior Design: HMA2 Architects and Gregory Beson, with Lucy Harris Studio | Lighting: Fisher Marantz Stone | Windows: Duratherm and Loewen | Solid Wood Furniture : Studio Beson | Leather Stair Wrap: Christopher Tekverk, Ghent, NY

Samujana Villas by Gfab Architects

Samujana is a residential development designed by Gfab Architects on the island of
Koh Samui in Thailand.

From the architects:

Samujana is located in the north east of the resort island of Koh Samui. Gfab are designing 26 villas. The first villas were completed in 2005. Each villa averages 450sqm living space with private swimming pools. The accommodation offered is typically 4 bedroom/suites with en suite bathrooms, a study which converts to a 5th bedroom, naturally ventilated living & dining rooms and air conditioned rooms for audio/visual activities.

Visit the Gfab Architects website – here.

This Backyard Office Provides A Workplace For Architects

This Backyard Office Provides A Workplace For Architects

Architecture and design studio Richard John Andrews, has recently completed a small backyard office in London, England, that’s used as a workplace for their own firm.

Located in a mid-terraced east London garden, the studio can be accessed from the main house via a small yard and path. Named ‘The Light Shed’, the structure was conceived as a design and build project, and constructed over the course of 21 days spread over 6 months.

A small backyard office creates a work-from-home space.

To build the studio, a modular timber frame system was constructed using full sheets of plywood, and black lightweight corrugated fibreglass panels were used to cover the building. These components had to be prefabricated on the ground and lifted into place, again calculated to the weight which was feasible for only two people to lift into place.

Bespoke timber sliding doors connect the office to the garden, and help to provide natural light.

Bespoke timber sliding doors provide access to this backyard office.

Inside, two work stations have been added to the interior, with open shelving located above, providing much needed storage space.

A small backyard office with room for two desks.

The diffused polycarbonate roofing panels give the studio its name, ‘the light shed’ due to the ambient light that is created.

A small backyard office with a high ceiling.

Off to the side of the work area is a door that leads through to a bathroom.

A small backyard office with two desks, shelving, and a bathroom.

In the small bathroom, there’s a built-in vanity with open shelving above.

A small backyard office bathroom.

Back outside, and there’s a storage area hidden behind a sliding door that blends in with the facade.

A backyard studio with built-in storage shed.

Here’s a look at the floor plan that shows the layout of the backyard office, with its deck, planters, and storage closet.

Architecture and design studio Richard John Andrews, has recently completed a small backyard office in London, England, that's used as a workplace for their own firm.
Photography by Chris Snook | Design Team: Richard John Andrews Ltd | Structural Engineers: Structure Workshop Ltd

Alila Cha-Am Resort by Duangrit Bunnag Architects

Duangrit Bunnag Architects designed the Alila Cha-Am Resort in Petchaburi, Thailand.

Set in the charming coastal town of Cha-Am, on the north west coast of the Gulf of Thailand, this luxurious beachside resort is designed to be a sophisticated and contemporary lifestyle destination. From the grand entrance stairway to the rooftop reflecting pool, every detail is understated yet unforgettable.

The Horizon rooms, Garden Terrace rooms and Pool Villas are conceived as personal retreats – spacious and elegant. Privacy is paramount, with intimate hideaways nestled amid sprawling lawns and azure pools.

.

.

Alila Villas Soori by SCDA Architects

SCDA Architects have completed the Alila Villas Soori, a new resort and residential villa community on the southwest coast of Bali, Indonesia, which is scheduled to open in December 2009.

This latest property by Alila Hotels & Resorts offers 48 villas ranging in size from 1,680 square feet for a one-bedroom villa, to a 49,500-square foot 10-bedroom villa.  Each villa integrates elements from the surrounding environment with a graceful expression of contemporary Asian design. Located off the tourist trail, the resort is situated on a gentle slope between lush, green rice terraces and black-sand beaches overlooking panoramic vistas of the Indian Ocean.

The Bellevue Club by Baylis Architects

Baylis Architects have designed an expansion to the Bellevue Club; a social and fitness club and hotel, located in Bellevue, Washington; a suburb of Seattle.

.

Alila Villas Hadahaa by SCDA Architects

SCDA Architects designed the Alila Villas Hadahaa island resort in the Maldives.

Full description after the photos….

.

Architects Designed A Triangle House For This Oddly Shaped Property

Architects Designed A Triangle House For This Oddly Shaped Property

Photography by Dion Robeson

Robeson Architects has designed a modern house that sits on a triangular lot in Perth, Australia.

The design represents the client/architect’s belief in function over convention and that small, odd parcels of land can be successfully and affordably developed into interesting and spacious buildings.

Robeson Architects has designed a modern house that sits on a triangular lot in Perth, Australia. #ModernArchitecture #ModernHouse #HouseDesign
Photography by Dion Robeson

The lower floor, which is home to an office, bedroom and bathroom, is connected to the main living areas of the home by steel stairs.


Stair Ideas - A window above these stairs allows the light to create angled shadows on the wall below. #Stairs #StairDesign
Photography by Dion Robeson

Upstairs, minimalist black and white cabinetry has been used in the kitchen, while the kitchen table is able to be moved when required. Marble bench tops complement the black powder coated steel and concrete floors.


Kitchen Ideas - Minimalist black and white cabinetry has been used in the kitchen, while the kitchen table is able to be moved when required. Marble bench tops complement the black powder coated steel and concrete floors. #ModernKitchen #KitchenIdeas #KitchenDesign
Photography by Dion Robeson

Sharing the open space with the kitchen is the living room, where a large round rug plays with the angles of the triangular room.


Living Room Ideas - Sharing the open space with the kitchen is the living room, where a large round rug plays with the angles of the triangular room. #LivingRoom #LivingRoomIdeas
Photography by Dion Robeson

The living room opens up to a balcony that features a black stained timber deck with black stained beams overhead, and a custom steel detailed balustrade.


This modern balcony features a black stained timber deck with black stained beams overhead, and a custom steel detailed balustrade. #Balcony #ModernHouse #Architecture
Photography by Dion Robeson

The master bedroom is located at the top of the stairs, and makes use of wood to add a warmth to the space.


This master bedroom is located at the top of the stairs, and makes use of wood to add a warmth to the space. #InteriorDesign #ModernInterior
Photography by Dion Robeson

Down a small hallway in the master suite, is an open walk-in wardrobe that features custom shelving.


This master bedroom suite has an open walk-in wardrobe that features custom shelving. #WalkInCloset #ClosetDesign
Photography by Dion Robeson

There’s also a fully tiled ensuite bathroom, that showcases small black tiles, an open shower with a skylight, a frosted window, and a mirror with hidden shelving.


Bathroom Ideas - This modern bathroom features a fully tiled ensuite bathroom, that showcases small black tiles, an open shower with a skylight, a frosted window, and a mirror with hidden shelving. #BathroomIdeas #BlackBathroom #ModernBathroom
Photography by Dion Robeson

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Kitchen Ideas - Minimalist black and white cabinetry has been used in the kitchen, while the kitchen table is able to be moved when required. Marble bench tops complement the black powder coated steel and concrete floors. #ModernKitchen #KitchenIdeas #KitchenDesign
Robeson Architects has designed a modern house that sits on a triangular lot in Perth, Australia. #ModernArchitecture #ModernHouse #HouseDesign #Mural #Fence
This modern balcony features a black stained timber deck with black stained beams overhead, and a custom steel detailed balustrade. #Balcony #ModernHouse #Architecture

Altis Belém Hotel & Spa by RISCO Architects + FSSMGN Architects

RISCO Architects together with FSSMGN Architects have designed the Altis Belém Hotel in Lisbon, Portugal.

Full description after the photos….

.

Final Departure Lounge by SPACE Architects

SPACE Architects have designed the Final Departure Lounge in the Mexico City airport.

Full description after the photos….

.