Before & After – A New Addition For This Home In London Created A Light-Filled Kitchen And Dining Room

Bradley Van Der Straeten Architects has designed the renovation and addition of a brick home in London, England.

Bradley Van Der Straeten Architects has designed the renovation and addition of a brick home in London, England.

The home’s exterior is accentuated by white window frames on the facade and a dated conservatory in the rear.  

A brick home with white window frames. Before photo of a London brick house.

The new rear addition replaced the dated and disconnected spaces and created a single open floor plan that opens to the patio.

The new rear addition replaced the dated and disconnected spaces of this brick home, and created a single open floor plan that opens to the patio.

This is what the dining room looked like before.

Before photo - a dining room with skylights.

The new dining room, which shares the space with the kitchen, has a plywood wall and ceiling. The dining room has been designed with fitted storage and a long dining bench, where the owners can sit and admire the view of the back garden. Skylights above the dining table add an abundance of natural light to the interior.

A new dining room has been designed with fitted storage and a long bespoke dining bench, Crittall doors, and two skylights.
A new dining room has been designed with fitted storage, a long bespoke dining bench, plywood walls, Crittall doors, and two skylights.
A new dining room has been designed with fitted storage, a long bespoke dining bench, plywood walls, and two skylights.
A new dining room has been designed with fitted storage, a long bespoke dining bench, plywood walls, Crittall doors, and two skylights.

The ‘before’ kitchen was completely separate from the dining room.

Before photo - A cluttered kitchen with a lack of storage.

The new kitchen, however, is part of the open-plan of the addition. Minimalist matte black cabinets in the kitchen contrast the white countertops, while the patterned floor tile adds an artistic touch.

The island creates space for additional seating and acts as a separation between the kitchen and dining room.

Minimalist matte black cabinets in this modern kitchen contrast the white countertops, while the patterned floor tile adds an artistic touch. Minimalist matte black cabinets in this modern kitchen contrast the white countertops, while the patterned floor tile adds an artistic touch. This modern island creates space for additional seating, and acts as a separation between the kitchen and dining room.Modern matte black kitchen cabinets contrast the white countertops.

From both the kitchen and the dining areas, the South facing garden can be accessed through Crittall doors.

Black framed glass doors (Crittall doors) open to the garden.Black framed glass doors (Crittall doors) open to the garden.

Here’s a glimpse of the interior where it transitions from the original house to the new addition.

The interior of this home transitions from the traditional original home to the new and modern addition.

The living room also received a fresh update, with new light-colored walls, wood flooring, and modern furnishings.

Before photo - a traditional living room.A contemporary living room with a fireplace, light colored walls, wood flooring, and modern furnishings.

One of the changes to this home is the new side extension at the front, which is unassuming from the street but once inside it creates enough space for a new triple-height staircase that floods light into the property

A triple height staircase with white banisters and a curved wood handrail.A triple height staircase with white banisters and a curved wood handrail.

Subtle changes have been made to the existing areas of the property, including a new walk-in wardrobe in the master bedroom

A modern master bedroom with a simple color theme and a walk-in closet.A modern walk-in closet with wood cabinets and a pill-shaped mirror.

The powder room has given a new shelving unit with a tiled wall and hidden lighting. The ceiling of the powder room was also updated and now includes a unique arched ceiling.

Before photo - A cluttered powder room.A powder room with a shelving niche lined with patterned tile, and hidden lighting.

Here’s the floor plan of the home that shows the new side and rear additions.

A London house with a new addition that includes an open plan kitchen and dining room.

Photography by French + Tye

You can also watch a video tour with the architects as they talk about the project in more detail.

Add Comment