This modern public art installation invites visitors to walk through a grove of archways that have been woven together from intersecting bands of powder-coated aluminum in 28 colors. #PublicArt #PublicInstallation #PublicSculpture #ModernArt #ModernSculpture #Design

Design studio SOFTlab, has recently unveiled ‘Spectral Grove’, a permanent outdoor public art installation, that’s located at the entrance of Pivot Park in West Philadelphia.

This modern public art installation invites visitors to walk through a grove of archways that have been woven together from intersecting bands of powder-coated aluminum in 28 colors. #PublicArt #PublicInstallation #PublicSculpture #ModernArt #ModernSculpture #Design

Commissioned by developer Wexford Science + Technology, the University City Science Center, and the Philadelphia Redevelopment Authority, ‘Spectral Grove’ marks the parks entrance by inviting visitors to walk through a grove of archways that have been woven together from intersecting bands of powder-coated aluminum in 28 colors.

This modern public art installation invites visitors to walk through a grove of archways that have been woven together from intersecting bands of powder-coated aluminum in 28 colors. #PublicArt #PublicInstallation #PublicSculpture #ModernArt #ModernSculpture #Design

When talking about the design, SOFTlab explains, “Each of Spectral Grove’s six columns is made from a gradient of two similar colors, so that their palettes appear to shift as visitors move around and through them. While these gradients give each column a unique identity, their fins intersect in the arches above, producing a cohesive woven canopy of open coffers rendered in different shapes and myriad color combinations.”

This modern public art installation invites visitors to walk through a grove of archways that have been woven together from intersecting bands of powder-coated aluminum in 28 colors. #PublicArt #PublicInstallation #PublicSculpture #ModernArt #ModernSculpture #Design
Photography by Alan Tansey | Design: SOFTlab | Collaborators: Arup | Park Design: Jonathan Alderson Landscape Architects

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *