A Black Partition Helps Create A Designated Entryway For This House Remodel

A Black Partition Helps Create A Designated Entryway For This House Remodel

Montreal-based firm DESK architectes has designed the contemporary remodel of a split-level home for a young couple who wanted to completely renovate the interior.

A remodeled split-level home.

The remodel is immediately apparent as soon as you enter the home, with a new entryway, that’s separated from the living room by a matte black screen.

This modern room divider, which also complements the dark tiled floor, allows the light from the living room to travel through to the entryway.

The screen, which also complements the dark tiled floor, allows the light from the living room to travel through to the entryway.

This modern room divider, which also complements the dark tiled floor, allows the light from the living room to travel through to the entryway.

The living room has contemporary furnishings, and a view of the entryway and the street.

This modern living room has contemporary furnishings, and a view of the entryway and the street.

Here’s a closer look at the divider between the two spaces.

A closeup view of a room divider.

Steps that extend to include a bench made of white oak, lead from the living room to the dining room and kitchen.

Steps that extend to include a bench made of white oak, lead from the living room to the dining room and kitchen.

The kitchen, which was originally organized in a “U” shape, has been completely reconfigured. Two large blocks of integrated built-in cabinets now face each other, with an island positioned between them. The new kitchen layout provides more storage spaces and freed up the rear wall to allow wider openings to the backyard.

In this modern kitchen, two large blocks of integrated built-in cabinets face each other, with an island positioned between them.
In this modern kitchen, two large blocks of integrated built-in cabinets face each other, with an island positioned between them.

In one of the bathrooms, the design has been separated into zones. The light zone combines the vanity, the medicine cabinet, and the bath, while the dark zone combines the toilet and a shower with a built-in shelving niche.

The design of this modern bathroom has been separated into zones. The light zone combines the vanity, the medicine cabinet, and the bath, while the dark zone combines the toilet and a shower with built-in shelving niche.
A modern shower with square gray tiles, black hardware, and a shelving niche.

Here’s a look at the floor plan that shows how the home is split into multiple levels.

The floor plan of a split-level home.
Photography by Maxime Brouillet | Architects: DESK architectes | Project managers: Etienne Duclos & Kévin Sylvain | General contractor: Projets H.E.T.A. | Cabinetmaker: Ébénisterie ALD | Flooring: Unik Parquet
Share